Amazon szótár

Pontosan tudjuk, hogy ha nem vagy benne nap mint nap az Amazon világában, akkor gyakran nehéz mindent tisztán látni, hiszen a számos rövidítés és speciális kifejezés nagyban nehezíti a megértést. Az alábbi Amazon szótár segítségével végre áthidalhatod a problémát.

 • Amazon raktárba való termékbeszállítás
 • A termékek nem kerülnek az Amazon tulajdonába, külső raktárként kezelendő az így küldött készlet.
 • Célszerű szerződött/nagyobb futárcéggel (DHL, GLS, stb.) intézni, akik pontosan tisztában vannak az Amazon raktárakba való beszállítás követelményeivel. (Időkapu foglalás, szállítódobozok méret limitjei, stb.)
 • Minden esetben szükséges pontosan tudni a beküldendő termékek mennyiségét és dimenzióit (méretek – szélesség, hosszúság, mélység; tömeg), valamint a szállítódobozok dimenziót és pontos tartalmát (melyik dobozban melyik és hány darab termék található)
A termékfeltöltésnél van lehetőség megadni csak a legnépszerűbb kulcsszavakat a termékleírás módosítása nélkül.
Amazon supporttal való egyeztetés problémák, illetve egyedi kérdések/kérések esetében. (Pl.: kategória jóváhagyás, termékoldali frissítések támogatása, márka regisztráció, stb.)

Beküldendő termékekből összeállított csomag Amazon oldali összeállítása, bevételezéshez Amazonos vonalkódok/szállítócímkék letöltése és elküldése.

A termékleírásokba, terméknévbe és kiemelt pontokba (bulletpoint) a termékkategória kulcsszavainak használata.

Más gyártók és más márkák termékeinek értékesítése. Általában nincs kizárólagos értékesítési opció és több másik eladóval történik a “verseny”.

 • A termékoldal alatt megjelenő vizuális marketing anyag, ami plusz információkat tartalmazhat a termékről/márkáról
 • Márka Regisztrációhoz kötött, enélkül nem elérhető funkció

Adott termékhez tartozó legjobb ajánlat, ami az Amazon feltételrendszerének eleget tesz. (Árazás, Teljesítés módja, Amazon Prime érvényesíthető kedvezmények Prime tagoknak, stb.)

A németországi környezetvédelmi szabályozásoknak megfelelően minden Németországban árusító cégnek kötelező beregisztrálnia a ZSVR rendszerben található LUCID packaging registerbe, valamint nyilatkoznia az árusított termékei után keletkező hulladék gazdálkodásáról.
Fulfilment by Amazon (Amazon saját maga teljesíti a megrendeléseket saját raktárukból a megrendelési címig, plusz díjért cserébe. Valamint a rendelésekhez kapcsolódó plusz teendőket is intézik: csere, reklamáció, stb.)
Fulfilment by Merchant (Az eladó saját magának GLS, DHL, stb. futárcég segítségével intézi a szállítást)

A márka védjegy kifejezés olyan felismerhető jelvényre, kifejezésre, szóra vagy szimbólumra utal, amely egy adott terméket jelöl, és jogilag megkülönbözteti azt az összes többi hasonló terméktől. A védjegy kizárólag egy adott vállalathoz tartozóként azonosítja a terméket, és elismeri a márka vállalat tulajdonjogát. (Hivatalosan beadott regisztráció.)

Az arbitrázs két vagy több piac közötti árkülönbség kihasználásának gyakorlata, más szóval viszonteladás. Ebben az esetben a kiskereskedelmi arbitrázs az a folyamat, amikor akciós termékeket vásárolnak kiskereskedőknél (beleértve az online kiskereskedőket is), hogy eladják például az Amazonon.

Online piactér, például: Amazon.com, Amazon.de, Amazon.it, Walmart.com, stb.

Pay Per Click: Amazon belsős piacteren hirdetési lehetőség, a szponzorált termékekre való kattintás után kell csak fizetni.

A private labelről (saját márkáról) akkor beszélünk, amikor a gyártó olyan termékeket hoz létre, amelyeket kizárólag harmadik fél értékesít más márkanév alatt. A private label lehetővé teszi a kiskereskedő számára, hogy az áruk gyártását kiszervezze egy főképp csak gyártással foglalkozó cégnek. (pl. diszkont áruház saját márkás tejtermékei.)

Vásárlói hajlandóságot ösztönző ajánlat, mely bizonyos feltételek esetében teljesül. (pl.: 2-t fizet 3-at kap, több db vásárlása esetén további % kedvezmény)

 • Amazonba épített webáruház, amit adott kereteken belül lehet személyre szabni
 • Csak a saját termékeket tartalmazza
 • Márka Regisztrációhoz kötött, enélkül nem elérhető funkció

Termék csomagolásba rakott extra tájékoztató segédlet. (Kedvezmény további vásárlásból, értékelés kérése, kapcsolati adatok, stb.)

 • Helyi értékesítéshez és raktárkészlet tárolásához szükséges helyi adószám igénylése.
 • A folyamat időtartama országonként eltér.
 • Az ÁFA bevallást és a mindenkori adatszolgáltatást az Amazon, illetve a VAT Calculations szolgáltatás keretein belül, a szerződött adótanácsadó partnerek intézik.
 • Adott országbeli értékesítésnél az ottani ÁFA kulccsal történik a számlázás. (Pl.: Németország esetében 19%)

Amennyiben a fenti fogalmakkal vagy más Amazonos témával kapcsolatban kérdésed van, úgy foglalj Amazon konzultációs időpontot!